Super vakantie
Blijf op de hoogte en volg Michiel
27 Januari 2013 | China, Sjanghai
Het begon allemaal in Shanghai waar ik een groepje verdwaalde mensen opwachte op het vliegveld. Na 3 uur reizen inclusief wachten zag ik ze dan eindelijk weer na een half jaar. Helaas voor hun hadden we weinig tijd in Shanghai dus na een 11 uur durende vlucht moesten ze met een niet geheel frisse look, toch per direct mee naar het hotel en vervolgens direct naar de Fake market. Op weg naar de fake market hebben ze echt hun ogen uitgekeken. Niet alleen vanwege de hoge gebouwen, maar ook vanwege de oude smerige/smalle straatjes, het straatleven/straatvoedsel, de skyline en de drukte. Ons hoogtepunt in Shanghai was toch echt wel het etentje in de Pearl tower (ik geloof 267 meter hoog). Het restaurant is in de op een na grootste bol. Daar hadden we een lekker groot buffet. Na een antal biertjes werden we bijna duizelig, aangezien het restaurant ook nog eens ronddraait. De tweede en derde dag was Lingyang erbij zodat hij onze gids kon zijn. Grappig genoeg weten veel Shanghainesen weinig van hun stad en moest ik de gids spelen. Dit heeft de familie wel geweten aangezien ze vermoeid waren doordat ik het tempo er erg graag in hield.
Blij dat ze waren toen we eenmaal in Xi'an aankwamen. Ze dachten eindelijk wat rustiger aan te kunnen doen. Gelukkig hadden wij een gids die mijn tempo tweemaal overtrof. Elk trapje die wij namen, nam hij rennend. Naar onze mening is Xi'an toch echt wel de meest lelijke en trieste stad die we ooit gezien hadden. Buiten het indrukwekkende Terracottaleger en de stadsmuur is het een depressieve stad. De stad is in Mao's tijd bijna geheel vewoest, dus geen enkel mooi gebouw staat er nog. Daarbij was er erg veel smog, dus kon je de zon nauwelijks zien terwijl er op sommige momenten geeneens wolken waren. Ook in dit tijdstip waren er nauwelijks toeristen, dit merkten we maar al te goed toen veel Chinezen met ons op de foto wilde.
In Chengdu hadden we een erg goede gids, die we in het begin wat wantrouwde. We hadden namelijk via haar een Chinese opera geboekt wat erg beroemd schijnt te zijn in China met ook nog eens een aardig prijskaartje. Wij met onze gedachten bij een grote theaterzaal, komen in een zaaltje waar je bijna claustrofobisch van werd. Met vele optredens die werkelijk waar door de jostiband nog beter uitegevoerd zouden worden. Gelukkig bleek het achteraf wel het echt grote bekende theater te zijn en is dit gewoon het echte Chinese entertainment. Onze highlights in Chengdu waren toch echt het pandapark en de inmens grote boedha.
Guilin begon erg klote met een zeer oncomfortable vlucht. In het vliegtuig was de druk in de cabine niet goed geregeld en de temperatuur erg hoog waardoor het sommige van ons bijna teveel werd. Jill viel bijna flauw en ik werd twee keer erg misselijk. Gelukkig kwamen we daarna aan bij een pracht van een hotel (*****) wat ook net op tijd kwam. Die nacht na de vlucht waren Jill en ik beide ziek. Ik had een voedselvergiftiging opgelopen en bij Jill was het niet helemaal duidelijk wat het precies was. Een geluk bij een ongeluk was dus dat het een super hotel was en dat uitgerekend die dag dat wij ziek waren, een vrije dag was zonder enige planning. De rest was wel wat gaan doen met de gids, waar ze achteraf gedeeltelijk spijt van hadden, aangezien het weer erg tegen zat. Guilin was wel het gebied met de mooiste bezichtigingen wat ook wel het hoogtepunt van de reis is (al is hoogtepunt erg groot gezegd). Het scootertochtje door het drukke chaotische verkeer, maar tevens ook door het mooie karstgebergte heeft sommige soms toch kippenvel bezorgd. Met een scootertje door ongeorganiseerd verkeer was nogal een enge maar leuke ervaring voor hun. De rijst terassen de laatste dag in Guilin was ook erg mooi, helaas is het winter dus was het niet super groen en ook mistig. Na een mooie tijd konden we toch goed terug kijken op een prachtig maar koude China om vervolgens flink op te warmen in het warme Hong Kong.
Tegenover het rustige niet toeristische China (in deze tijd) kwamen we aan in het erg drukke Hong Kong. Dat Hong Kong ruimtegebrek heeft zagen we al direct aan dee hoge smalle gebouwen en ons hotelkamertje. Gelukkig was het wel T-shirt weer en hebben we de eerste dag er ook gelijk gebruik van gemaakt. Eerst genietn van het prachtige uitzicht op de Victoria peak om laterna wat rond te lopen op de marktjes en te genieten van de lichtshow van 's werelds mooiste Skyline. Met vervolgens weer een klote nacht omdat ik weer eens ziek was. Ik had niet verwacht dat ik zoveel watervallen zou zien in Hong Kong. De laatste dag in hongkong en van de vakantie verliep allemaal wat minder. Gelukkig kreeg ik mijn visum binnen, maar moesten we nog een hotel voor mij vinden omdat ik twee dagen langer zou blijven. Dit omdat ik eigenlijk mijn visum pas maandag zou krijgen. De hotelprijzen in Hongkong zijn super duur, dus hat ik maar een hostelletje geboekt. Toen we gingen kijken was het zo onmenselijk slecht dat we het direct geannuleerd hebben en heb ik per direct voor dezelfde avond nog een vlucht geboekt. In het laatste uurtje samenzijn zaten we in de bar van het hotel en werd ik erg verrast door een verzoek van Mindy en paul, met de vraag of ik Mindy zijn getuigen wilde zijn. Natuurlijk wilde ik dit, maar ik moet hard werken aan een mooie handtekening want mijn is ergkinderachtig en lelijk.
Shanghai is volgens de meeste van ons toch echt wel de stad met het meeste Charme en een fijn leefklimaat. HongKong is ook erg mooi waar met name het weer erg fijn is, alleen veel drukte. De andere steden hebben hun charme vanwege de prachtige bezichtigingen. Toen ik zei Guilin is het hoogtepunt (al is hoogtepunt in groot woord) bedoelde ik te zeggen dat elke dag leuk was en elke stad anders is. Niks was hier te vergelijken en alles was mooi en leuk.
Na een mooie terugblik met z'n allen was het dan toch tijd om afscheid te nemen. We kunnen terugkijken op een super leuke en mooie vakantie. Een vakantie waar het weer telkens koud en soms ook mistig was. Dit is natuurlijk niet het ideale vakantieweer, maar toch wel naar onze mening de beste tijd om te rijzen in China. Waar normaal 700.000 mensen op 1 dag bij terracottaleger zijn waren het er nu maar 50. Waar normaal 400.000 mensen op 1 dag in het pandapark met de regel dat je bij de babypanda's serieus maar twee seconden mag kijken, waren het er nu nauwelijks 100 in het hele park. Geen wachtrijen, helemaal geen mensen op de foto. Waar je bij de Boedha in de zomer 3 uur moet wachten om met de trap naar onder te kunnen, waren er nu net aan 30 op de trap. Waar er (als ik me goed herinner) 40.000.000 mensen in de zomer naar Guilin gaan, zagen we nu net aan twee boten vol op de rivier en twee bussen vol bij de rijstterassen. Hoe mooi het weer ook mag zijn en hoe mooi de bezichtegingen, als je het niet kan zien of doen vanwege de drukte, dan is het lang niet zo mooi/leuk. en geloof mij, ik weet hoe druk het kan zijn in China!
27 Januari 2013 - 18:51
Tante Nel Uit Arcen:
Hoi Michiel,
Wat hebben jullie met zijn allen weer een mooie tijd gehad, zo te lezen.
En... wat mooi dat jullie ervaringen over het land kunnen delen.
27 Januari 2013 - 23:56
Ria:
Ha Michiel
Jij laat er geen gras over groeien....nog voordat je geliefden thuis zijn heb je al een vakantieverslagje geschreven!
Super dat je je visum hebt en wat een belevenissen!
Geweldig!! Heb jij ook genoten van iedereen?
Groetjes
Ria