A busy man!
Blijf op de hoogte en volg Michiel
15 April 2013 | China, Sjanghai
eindelijk was het afgelopen week zover, ik kon eindelijk is een kijkje nemen in een Chinese fabriek. Helaas was dit een van de betere fabrieken in Shanghai en waren de omstandigheden RELATIEF goed. Ik kan in Nederland geen fabriek bedenken waar het zo erbarmelijk slecht is, nagaande dat dit ook nog eens een van de betere fabrieken is. Het is werkelijk waar verbasingwekkend dat arbeid nog steeds zoveel goedkoper is dan machines. Deze mensen maken zoveel fouten en de fabriek is zo inefficient, maar toch is dit nog goedkoper dan machines. De twee dagen dat ik daar gewerkt heb waren wel erg uitputttend maar ook zeker lachen. Hoewel ik een mondkapje op had (als enige) was ik op het eind van de werkdag toch een beetje high van de lijmlucht en kon mijn Russische collega en ik niet stoppen met lachen. De fabriekswerkers die doen dit dagelijks. Elke dag minstens 12 uur werken in een chemische lucht, waarbij ze twee keer te eten krijgen. Dit eten slaan vele over omdat het erg waardeloos is.
Over het eten gesproken, er begint hier wel vanalles te gebeuren. Eerst konded we hier gezellig zwemmen met de 10.000 varkentjes in het water, waarna ons afgeraden werd om varkensvlees te eten. Nu beginnen er ook al meer en meer mondkapjes te verschijnen vanwege het nieuwe SARS oftewel de nieuwe vogelgriep. Gelukkig is er nog altijd bief dus valt er nog wel iets te eten. Ik ben benieuwd hoe alles verloopt nu, want hoe voorzichtig ik ook kan zijn, die Chineesjes hebben er zelf een beetje laks aan. Ik heb nu ook de gele koorts geloof ik, want ontbijt, lunch en avondeten bestaat vaak uit rijst.
Inmiddels is het hier weer zomer en kan ik bijna elke dag in mijn t-shirtje rondlopen of lekker rondtoeren op de scooter. Het is echt een genot om in het weekend met een vriend gewoon ergens naartoe te rijden in t-shirt doo rhet chaotische verkeer. Een beter leven bestaat er bijna niet. Twee weken geleden hadden we vakantie en ben ik met een Chinees naar de steden Hangzhou en Suzhou geweest.Inmiddels heb ik de steden nu wel gezien in China want in princiepe ziet elke stad er hetzelfde uit. Alles wordt verpest door het toerisme hier. Alleen Shanghai blijft anders, maar verder zien de meeste steden er hetzelfde uit. De vakantie was wel erg leuk, hoe mooi het meer ook was, het toerisme verpeste het gewoon een beetje.
De tijd gaat mij hier een beetje te snel, en ik vind het jammer aan de ene kant als ik terug moet, maar ook wel weer fijn om iedereen weer te zien en om te werken en het eten natuurlijk. Maar liever zit ik hier nog even. Ik verwacht wel dat ik na mijn studie wel erg snel te vinden ben in Shanghai of Tokyo maar dat is nog ver weg, ik zie wel wat er in de toekomst gebeurd.
Volgend weekend ga ik weer eens naar de fake market om mijn collega's de Chinese cultuur te introduceren en om een mooir rolex en dure zonnebril te kopen. Zondag gaan we naar de grote Shanghai autoshow, iets als de Autorai. Zondag is de grande opening en is alleen voor celeberties en professionele gasten, toch hebben wij kaartjes weten te bemachtigen dus gaan we ook maar eens even een kijkje nemen.
Ik zal mijn best doen om snel genoeg een nieuw verhaaltje te typen!