Het familiedinner
Blijf op de hoogte en volg Michiel
18 November 2012 | China, Sjanghai
Vorig weekend heb ik niet veel meer gedaan dan huiswerk maken op mijn kamer. Wel heb ik eindelijk thuis kunnen eten bij Lingyang. Op zondag ben ik bij hem thuis geweest voor een familiedinner die erg is meegevallen. Alvorens wist ik niet zozeer wat ik ervan moest verwachten, hij had mij al eerder verteld dat zijn ouders best streng zijn en dat ze wel aardig rijk zijn. Ik wilde natuurlijk een goede indruk geven aangezien ik graag bij zijn vader in het bedrijf wil kijken en ik met hem op kamers ga, wat nog een pittig klusje gaat worden.
Ik was een beetje nerveus in het opzicht dat ik een goede indruk achter wilden laten. Aangezien ik in China ben en de mensen niet erg open zijn en waarbij geld het belangrijkste is, wil je toch als een graag geziene gast overkomen. Ik had hem dus gevraagd hoe ik mij moest kleden, in de zin van, in pak, gewoon casual of netjes in colbertje. Het antwoord daarop was dat ik beter netjes in colbertje kon komen. Eenmaal daar aangekomen was het totaal anders dan dat ik verwachtte. Niks geen chique kleding en totaal niet streng of onvriendelijk. Ik stelde mezelf even voor (voor zoverre dat ging in Chinees) en kreeg daarna een kleine rondleiding door het huis van Lingyang. Hij leeft in een hoge flat en zo'n kamer is niet veel anders dan een Nederlandse appartement. De moeder was aan het koken, wat ik tevens even wilde zien. ik kreeg te horen dat zij nog nooit zoveel en zo exclusief had gekookt, dus ik was wel een beetje vereerd.
Eenmaal aan tafel kreeg ik veel vragen van de ouders. Alle vragen moesten steeds vertaald worden naar het engels, wat het soms een beetje ongemakkelijk maakt maar ook wel grappig. Van de vader kreeg ik alleen maar vragen over Nederland en over het Nederlands voetbal van vroeger, Hij praatte met name over van Basten. De moeder stelde veel vragen over mij en was erg vriendelijk. Wel bederfde het soms mijn eetlust als zij lachte, want wat voor gebit zij had.....! Het gebit zag er uit als een in een gebit gebogen aluminium plaatje maat daarop wat tanden geverfd. Het eten bestond uit: krab, tofu, kippensoep, spareribs, octopus, en nog wat vreemde groentes. Al klinkt het bekend voor jullie, het is totaal anders! De krab was het hoogtepunt, wat ik ook wel lekker vond. Je krijgt twee hele krabben op je bord (mannetje en vrouwtje) die je letterlijk volledig moet ontleden. Het mannetje bestaat voornamlijk uit hersenen en sperma en het vrouwtje uit hersenen en iets anders, niet echt wat wij gewend zijn dus. Ook de kippensoep is verschillend. Wij kennen het als een pot met soep, wat groenten en beetje kippenvlees. In China is het idee hetzelfde, maar krijg je een pot soep met wat groenten en een volledige kip erin, waar de kop nog aan zit.
Toen we klaar waren, zei de moeder dat ik meer moest eten. Ik zei nee dankje, maar ik moest meer eten want met zo'n grote voeten was het echt nodig om meer te eten. Nee dit is geen grap, dit meende zij serieus. Na nog een tijdje naagepraat te hebben kreeg ik dan eindelijk het verlossende woord: You are very nice. Ik heb dus een goede indruk achtergelaten, wat mij hoeplijk naar het bedrijf brengt en dat het appartementje ook mogelijk wordt voor lingyang. Hij mag namelijk niet omdat de ouders denken dat dit ten koste gaat van zijn opleiding, maar nu zijn de kansen een stuk groter.
Gisteren was het ook weer loos. We gingen met mijn standaard vriendengroep naar een redelijk duur teppanyaki restaurant met onbeperkt eten en drinken. Om een lang verhaal kort te maken: We kregen niet het eten wat we bestelden, het duurde tevens erg lang en de kwaliteit was erg onder de maat. Dit maakte ons een beetje kwaad, met de uiteindelijke druppel, dat we zagen dat we borden van andere tafels kregen van mensen die weggingen en er niks van hadden gegeten. We hadden alvorens al geklaagd, maar in China geven ze niets om de klanten en willen ze gewoon hun geld. Kwaliteit is voor hun niet van belang. wij zijn dus naar buiten gelopen en weigerden te betalen. Na een gehele discussie met de manager wilde hij de prijs maar met 15% verlagen, wij gaven een max prijs die hij niet accepteerden. Hij zei, jullie betalen gewoon het eten of ik bel de politie, 1 keer raden wat wij daarop antwoorden, dan bel de politie maar. Wij zagen dit inmiddels meer als een leuke ervaring. Eenmaal met de politie werd er dan een tussenprijs gesteld en gingen we beide akkoord. Je kunt hier zoveel meer als buitenlander, waardoor we soms ons een beetje arrogant gedragen. Maar dit maal stonden we in ons goed recht.
Het gekke is dat de manager totaal geen zorgen heeft over zijn klanten en dat het in China echt normaal is dat als het eten waardeloos is, dat je wel gewoon alles betaald, want ja je hebt je eten toch gekregen. Dit is erg jammer van China want dit gaat in vele restaurants te koste van de kwaliteit. Verder snapte ik hem ook niet, aangezien wij er al een keer eerder zijn geweest en het halve restaurant vol zit met buitenlanders. Dus wij vertelden hem dat wij dit op SmartShanghai en tripadvisor gaan zetten en vertellen het aan onze vrienden die hier ook komen. Maar hij gaf er niks om en wilden gewoon meer geld.
Het was dus een saaie twee weken die opgevuld werden met twee leuke dinners.
18 November 2012 - 09:01
Familie Van Der Hulst:
Ha Michiel,
Leuk om al je verhalen te lezen die je meemaakt in China! Zo te
lezen heb je er een leuke tijd met veel aparte en bijzondere
momenten en ervaringen! Leuk al die cultuurverschillen en andere
gebruiken dan dat wij gewend zijn.
Veel plezier nog en we lezen snel je volgende verhalen weer.
Groetjes Koen, Kim, Gijs, Jans en Loes -
18 November 2012 - 11:33
De Brugjes:
Ha die Michiel,
Heerlijk om jouw verhalen te lezen en je schrijft op een manier, dat je het voor je ziet hoe e.e.a. gaat. Wat een cultuur verschillen. Ja, gaaf om eens te ervaren en mee te maken, maar ik denk dat je soms toch ook met heimwee terug denkt aan het lekkere eten thuis en de kwaliteit van het eten als je in Holland buiten de deur eet....toch?
We lezen wel weer een volgend verhaal van je!
Lieve groetjes....de brugjes
18 November 2012 - 14:10
Ria:
Hi Michiel,
Wat een manier van klantenbinding opbouwen!
Zou het komen omdat het land communistisch is dat ze er geen b....l om geven?
Wat een diner met al die hersenen en hele kippen met kop.....Jakkus ik zou me schudden als ik het zag!
Goed dat je zo positief kan denken, Michiel, anders had je het toch wel erg moeilijk, ljkt me.
Pap en Mam komen in januari of zo ook die kant op , geloof ik.
Neem je ze dan ook op strooptocht naar slangen, hersenen en kippen met kop?
Onze Jac, jouw vader, is wel een kieskeurig mannetje wat eten betreft!!
Heel veel groetjes
van Ria -
19 November 2012 - 09:35
Tante Nel Uit Arcen:
Hoi hoi Michiel,
Hier is de goede Sint in Roermond aangekomen. Er is nog een onnozele discussie geweest warabij sommige limburgers zo infantiel kunnen reageren vind ik. op het sinterklaasjournaal zou geen correct limburgs gesproken worden. kinderachtig he.
Ik vertel het om je even de wereldproblemen van Nederland te delen.
Nee verder hobbelt het hier wel, ook met de politiek zijn ze wat aan het harrewarren maar ik denk wel dat ze eruit komen met z\n allen.Positief bijven.
Jij daar in het verre China hebt wel andere eetproblemen dan pepernoten en marsepein. Tjonge ik weet niet of ik dit eten allemaal door mijn keel zou krijgen maar ja, jij slaat je er goed doorheen, voor het goede doel. Een appartementje met je studiemaatje.
Met verbazing lees ik toch steeds weer die verhalen. maar je hebt je op je studie geconcentreerd. Is het allemaal goed bij te benen in het Engels? Ik neem aan van wel.
Ja dat China naar de meest materiele wereldmacht stevent was mij ook al bekend. Ze stevenen America voorbij. Het zal allemaal wel wat te snel gaan, die ontwikkeling.
Je kunt hier veel van leren ja, maar een Chinees worden zal toch niet kunnen met die voeten, voor ons overigens de normaalste maat, dat weet je toch wel he?!
Nou Michiel, ik wacht weer een nieuw verhaal af, al is het in jouw ogen niet spectaculais, wij smullen van de verhalen hier.
Groeten, jongen. -
20 November 2012 - 15:16
Fets:
Heej Michiel!
Alles onder controle in China? Heer is in ieder geval alles ’t zelfde aas aaltied. Ik zit nog 2 waeke op kamers in Amsterdam vur stage en da mot ik ok wer trugkiere nao ’t alde vertrouwde Hôrs (eigk neet hielemaol want ik kom elk weekend al trug i.v.m. werk/voetbal). Vur mej zal d’r dus neet zohvul verandere ma ik kaan mej veurstelle daat as gej trugkomt, ’t poepdurpke Hôrs un totale cultuurshock vur ow is.
Ma wal lache um ow verhale zoewe te laeze en aas ik ’t good heb, wilde gej dao ok nog lang neet weg. Ik heb alliên nog iên prangende vraog en ik haop daat gej die al kunt beantwoorde: hebbe Chineze nou gaele tepels? Met de carnaval hebbe we daat toen aan un klasgenoot vaan ow gevrogd ma ik heb ’t antwoord eigk noeit gehuurd, hehe.
Vur de rest denk ik daat ze ’t zinnetje ‘You are very nice’ iets anders hebbe oetgespraoke ofni? Iets in de trand va ‘You al velly nice’? Haha, grapje. Ik ben gewoên jaloers op ow daat gej in China de vetste dinge mejmaekt en daat ik in Nederland ma un bitje oet mien neus zit te vraete. Dus wil ik effe zegge daat ik eind december met Zanders, un klasgenoot va Zanders en Daantje Emonts veer dage nao Berlien goj. Aoverdaag musea/concentratiekampe e.d. bezeuke en ’s aoves gezellig de kroeg in. Haopelik krieg ik ow heermej ok un bitje jaloers, hehe.
Laterrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
Fets
PS: Dit geluûfde gej neet ma ik heb un smartphone met touchscreen. Ik heb toegegaeve aan de groepsdruk maja, nou kaan ik wal whatsappe jeuuuuuujj -
22 November 2012 - 19:59
Tante Jeannette:
Hallo Michiel,
Wat leuk om weer een verhaaltje van je te kunnen lezen. Ik ga er dan echt effe voor zitten, het boeit me enorm! Wat weer een ervaring met het culinair gebeuren daar in China. Noem het maar gerust culinaire uitspattingen! Heftig zo met die hele kip in de soep en het ontleden van de krab. Ongelooflijk ook die taferelen in het reastaurant zeg! Wat betreft de tafelmanieren, Jack herkent er wel het een en ander van, uit de tijd dat hij in China was.Slurpen, praten met de mond vol, boeren. Het hoort er allemaal bij daar en voor ons is het erg onbeschoft. Zo heeft elke cultuur z'n eigen-en aardigheden! Dat maakt het zo boeiend.
Prachtig hoe je alles beschrijft en er positief mee omgaat. Geweldig dat je dit mee mag maken allemaal en wat fijn dat je ouders naar je toe komen in Januarie.
Veel succes met je studie Michiel en tot schrijfs!
Groeten van Jeannette en Jack